Hlijaiseloa viettäny blogi syttyy kesäksi eloon allekirjoittaneen lupauksen myötä. Tänään ruodinnassa suositukset lasten ja nuorten liikuntaan. Paljon puhuttu aihe, mutta tehdäänkö asialle oikeasti mitään?
Suomen Urheiluliiton suositus juniori- ja nuorisovalmennettavien kokonaisliikunnan määrästä viikossa on vähintään 20 tuntia. Se kuulostaa paljolta, mutta kun siihen lasketaan koulumatkaliikunta, koululiikunta, arkiliikunta, pihapelit ja lajiharjoittelu, määrä ei loppujen lopuksi ole juuri MITÄÄN!
Nykyaikana juniorivalmentajien ja nuorisovalmentajien yksi tärkeimmistä tehtävistä valmentamisen ohella on kannustaa liikkumaan monipuolisesti ja harrastamaan mahdollisimman kattavaa lajivalikoimaa koko lapsuusiän. Esimerkiksi oman seurani juniorivalmennuspuolella toisen lajin vastaava harjoitus tai kilpailu on syy poissaololle yu-harjoituksista, mahtaako jääkiekossa tai jalkapallossa olla sama meininki, jaksanpa epäillä!
20 tunnista on puhuttu nyt paljon, ja suositus näkyy myös koulumaailmassa. On siis osittain myös opettajien ja vanhempien tehtävä kannustaa aktiiviseen elämäntapaan. Korkea kevyen tai keskikovan liikunnan määrä on omiaan takaamaan kovan peruspohjan aikanaan aloitettaville tehoharjoituksille, oli laji sitten mikä tahansa. Lopuksi vielä esimerkkiviikko 11-13-vuotiaalle, miten se 20 tuntia laitetaan pakettiin?
MA: Koululiikuntaa 1½h, välituntiliikuntaa 1h, koulumatkat 30min, YU-harjoitus 1½h,
TI: Omatoimista liikuntaa 2h, koulumatkat 30min
KE: YU-treenit 1½h, koulumatkat 30min, arkiliikunta 1½h
TO: YU-treenit 1½h, koulumatkat 30min
PE: Yu-treenit 1½H, koulumatkat 30min
LA: Pihapelejä 3h, arkiliikunta 1h
SU: Esim. maastojuoksutapahtuma 1½h verryttelyineen.
Liikunnan yhteistuntimäärä esimerkissä on ohjeellinen 20h, kesällä koulumatkat ja arkiliikunnat voi vaihtaa vaikkapa rantalentikseen ja uintiin!
Vanhemmat, opettajat ja ohjaajat, kannustakaa omalla esimerkillänne lapset liikkumaan paljon ja laadukkaasti. Suomalainen urheiluseura on lasten paras liikuttaja!
Oikein mukavaa alkavaa kesää kaikille!